Регистрация

"Перно Рикар" връща славата на ирландското уиски

Автор: Боряна Генчева, Корк 15 юли 2011
Компанията инвестира в инициативата Single Pot Still Whiskeys of Midleton

Автор: Боряна Генчева

Компанията инвестира в инициативата Single Pot Still Whiskeys of Midleton

Бари Крокет, майстор дестилатор в Мидълтън, присъства и на етикета на една от новите марки


Автор: Боряна Генчева

Между края на VIII век и началото на XX век най-популярното уиски в света е ирландското от стила Pot Still (казанено). Ирландия изнася от него по-големи количества, отколкото която и да било друга държава каквото и да било друго уиски. Бизнесът в дестилерията в Мидълтън - една от многото тогава, процъфтява. После обаче историята се обръща.

Ирландците започват да воюват за независимост от Великобритания. В отговор Лондон отрязва достъпа на уискито им до пазарите на империята. Мястото му бързо е заето от шотландското. Малко по-късно в САЩ влиза в сила сухият режим и ирландците губят и пазарите отвъд Атлантика. Настъпват лоши времена за производителите. Pot Still уискито е заместено от по-леките и достъпни блендирани уискита, които са комбинация със зърнено, малцово, а и с Pot Still уиски. Този традиционен стил ирландско уиски и досега присъства като ключов компонент в много известни ирландски марки.

Всичко това можеше да е само пожълтяла страница от историята на уискито, а старата дестилерия в Мидилтън да е просто етнографски комплекс. Тази пролет обаче "Перно Рикар" (Pernod Ricard), собствениците на "Айриш дистилърс" (Irish Distillers), обявиха, че се заемат да съхранят историята и наследството на Pot Still уискито и да върнат някогашната му слава. Реакцията им е в отговор на нарастващото любопитство и засиленото търсене на категорията.

На специално събитие в дестилерията Мидълтън Алекс Рикар, президент и изпълнителен директор на Irish Distillers и член на фамилията Ricard, обяви, че компанията в партньорство с глобалните си дистрибутори ще инвестира сериозно в Pot Still марките. Планират постоянна комуникация за произхода и качеството им. И за всяка година до 2025 г. ще има новини около портфолиото на това традиционно ирландско уиски. За 2011 г. Redbreast и Green Spot са с опаковки, подобрени така, че да се открои премиум позиционирането им, а от април на международните пазари излизат и две нови марки – Powers John’s Lane и Midleton Barry Crockett Legacy. Всички те са с черен етикет.

Инициативата, в чиито рамки са тези активности, се нарича Single Pot Whiskeys of Midleton. Терминът е нов за уиски индустрията и също влезе в сила тази пролет. Описателно - това е ирландско уиски, тройно дистилирано в медни казани, което се произвежда основно в дестилерията на Мидълтън. Single замества досегашното Pure пред Pot Still в наименованието на стила.

"Pot Still Irish Whiskey е стил уиски, уникален за Ирландия като цяло и за дестилерията Мидълтън, Корк в частност. Смята се за най-чистия стил ирландско уиски. Направено е от смес от малциран (покълнал) и немалциран ечемик, тройно дестилирано в традиционни медни казани и се характеризира с комплексен и кадифено мек вкус. Това, което прави подхода при производството му уникален, е добавянето на немалциран ечемик и тройната дестилация." Това обясни Бари Крокет, второ поколение главен дестилатор на Мидълтън. Той е и човекът върху етикета на Midleton Barry Crockett Legacy - една от новите марки със световна премиера. Тъй като количествата им са лимитирани, като начало те вероятно ще бъдат ангажирани изцяло от по-големите пазари (САЩ и Русия).

В България засега "Перно Рикар" предлага Jameson, Paddy, Redbreast, Powers Gold Label, а в специализираните магазини и Middleton Very Rare. "През 2010 г. по данни на IWSR пазарът на уиски в България расте, а с него нараства и пазарният дял на ирландското уиски", каза Елена Илиева, бранд мениджър за категорията ирландско уиски в "Перно Рикар България". В рамките на групата България попада в топ 10 на най-бързо развиващите се пазари за ирландското уиски. Засега пазарeн лидер в страната e Jameson. Eлена Илиева каза също, че това дали ще започнат да внасят новите Pot Still уискита е въпрос на допълнително решение.

Четирите марки Single Pot Still Whiskeys of Midleton

Redbreast e с подсилена гама. Redbreast 12 Years Old е във вишневочервено, а Redbreast 15 Years Old - в зелено. Запазени са досегашните му характерни бутилка, етикет и лого. Допълнителен елемент е дървената гравюра на меден казан върху медно фолио, която е емблема на цялата серия. Нов е и мотивът с червеношийка, която обяснява името Redbreast.

Green Spot е с нова бутилка с по-високи рамене и по-късо гърло от предишната. За да се наблегне на подаръчния му характер, се предлага в метална кутия със снимка на бъчва, маркирана със зелена точка. Названието идва от практиката на ирландската търговска фамилия Мичъл да маркира бъчвите, в които е отлежавало уискито, в различен цвят според годините. Имало е синя, червена, жълта маркировка, но най-популярна е зелената. В началото на 1800 г. това уиски е произвеждано специално по заявка за фамилия Мичъл. През 1887 г. семейството навлиза и в бизнеса с уискита, като доставя празни бъчви от вино, шери и порто. В тях уискито отлежавало в складовете му и след това го бутилирали. Сега Green Spot съдържа уискита на възраст между 7 и 10 години и се бутилира в ограничени количества.

Powers John’s Lane е реверанс към вече несъществуващата дестилерия и "духовен дом" на уискито Powers - дестилерията John’s Lane в Дъблин. След сливането на три фамилни бизнеса - Powers, Jameson и Cork Distilleries Company (производители на Paddy), дестилерията John’s Lane затваря и производството на Powers се пренася в новопостроената дестилерия в Мидълтън през 1975 г. Това ново издание предлага дестилат, който е истински Pot Still стил на оригиналната дестилерия и има специфичния вкус на мед и подправки, направил Powers известно. Съчетание е на 12-годишно уиски, отлежало в барели от бърбан и в бъчви от шери.

Midleton Barry Crockett Legacy е първото уиски в стила Single Pot Still, което носи името Мидълтън. Наречено е в чест на Бари Крокет, второ поколение майстор дестиларатор, който вече 60 години работи за дестилерията. То представя личната селекция Pot Still уискита на Бари Крокет (различна всяка година). Съдържа уискита, отлежали в бъчви от бърбън, и такива от чисто нови американски бъчви. Смята се, че представя в най-пълен вид комплексността и пречистеността на стила Pot Still.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души